minder
CO2

Ik doe mee in mijn stad of gemeente

In 2009 riep Gent als eerste stad ter wereld donderdag officieel uit tot veggiedag. Sindsdien moedigt ze haar inwoners aan om één dag in de week lekker vegetarisch te eten via allerlei evenementen en publicaties zoals een stadsplan vol veggietips. Op die manier wil de stad haar ecologische voetafdruk naar beneden halen om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

Al snel volgden andere steden dit inspirerende voorbeeld. Ook Hasselt, Mechelen, Eupen, Sint-Niklaas, Brussel, Oostende, Evergem en Kortrijk mogen zich Donderdag Veggiedagsteden noemen. Niet alleen goed voor het behalen van hun klimaatdoelstellingen, maar ook voor de gezondheid van hun inwoners.

Doet jouw stad of gemeente nog niet mee?

Raadpleeg dan ons uitgebreid draaiboek voor steden en gemeenten. Enthousiast geworden? Contacteer Melanie voor meer info zodat we je in detail kunnen uitleggen welke superacties je als stad of gemeente allemaal kan organiseren rond de Donderdag Veggiedagcampagne.

Download het draaiboek

Uw contactpersoon


Melanie Jaecques

Steendam 82-84
9000 Gent
09 329.68.51


melanie@evavzw.be
www.evavzw.be

Deze gemeenten doen al mee


Zij doen al mee

 • Ria Grondelaers
  Door aan te sluiten bij Donderdag Veggiedag willen stad en OCMW Genk de Genkenaar via goede informatie een zacht duwtje in de rug geven in de richting van meer veggie.

  Een van de voordelen van een vegetarische maaltijd is dat iedereen kan mee-eten, of je het nu doet omdat je het lekker vindt, omdat het moet van de dokter of uit (religieuze) overtuiging. En vaak spaar je er ook nog wat door uit, want vlees is meestal de duurste component van de maaltijd.

  Ria Grondelaers - OCMW voorzitter, Genk
 • Wout De Meester
  De Langste Veggietafel bewijst elk jaar opnieuw dat al heel wat Sint-Niklazenaren overtuigd zijn dat een vegetarische maaltijd lekker, milieubewust en gezond is!

  Neem een kijkje op het Veggieplan van Sint-Niklaas en bezoek een van de 30 restaurants die erop staan. Of kom eens langs bij de activiteiten van EVA Sint-Niklaas.

  Wout De Meester - Schepen voor jeugd, duurzaamheid en natuur in Sint-Niklaas
 • Marina De Bie, schepen van Duurzaamheid, Klimaat en Leefmilieu in Mechelen
  Jaar na jaar stijgt het aanbod van vegetarische gerechten op de Mechelse menukaarten. De jaarlijkse Langste Veggietafel op de Grote Markt is ondertussen een begrip geworden. Ik nodig iedereen uit om te komen proeven van onze lekkere vegetarische Mechelburger.Marina De Bie, schepen van Duurzaamheid, Klimaat en Leefmilieu in Mechelen
 • Tine Heyse
  Het aanbod van vegetarische restaurants is erg groot en Donderdag Veggiedag is een begrip. Gent is dé veggie-hoofdstad en daar ben ik als schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid fier op.Tine Heyse - schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid in Gent
 • Daniël Termont
  Gent wil tegen 2050 klimaatneutraal worden en dan helpen alle beetjes! De mondiale vleesproductie verbruikt bakken energie, water en veevoeder, daarom is het goed om regelmatig vegetarisch te eten. ‘Donderdag Veggiedag’ komt uit Gent en is een enorm succes. Samen de planeet redden door anders te eten, da’s de max! Daniël Termont - Burgemeester van Gent
 • Joost Venken
  In Hasselt vinden we het heel belangrijk om onze burgers te informeren over gezonde evenwichtige voeding. We hebben vanuit die invalshoek al enkele keren een publieksevenement met info en lekkere proevertjes op het getouw gezet; onze inwoners een klein kookboekje met overheerlijke veggie maaltijden bezorgd; koks een vorming aangeboden om culinaire vegetarische malen te leren klaarmaken. De komende jaren willen we de nadruk meer leggen op de ecologische voetafdruk van onze voeding.Joost Venken - Schepen van milieu, duurzaamheid en ontwikkelingssamenwerking