recept van 13 dec.

'Coq au Vin' met veenbessen en pommes duchesse

Ingredienten (3-4 persoNEN)


  • Voor de shiitake bacon
  • enkele takjes tijm
  • 300 gshiitakes, in plakjes
  • 1 tlzwarte peper, versgemalen
  • 1 elliquid smoke
  • 1,5 tlzout
  • 1 ellichte sojasaus
  • Voor de veenbessensaus
  • Voor de coq-au-vin
  • 700 gverse veenbessen
  • 2 elplantaardige boter (bv. Alpro) of ontgeurde kokosolie
  • 1 appel, in kleine blokjes
  • 1/2 elolie om te bakken
  • 3 elagavesiroop (of ahornsiroop, of suiker)
  • 4uien, grofgesneden
  • het sap van 1 limoen
  • 500 gchampignons, in vieren gesneden
  • Voor de knolseldersalade
  • 480 gplantaardige kipstukjes (bv. van Greenway, De Vegetarische Slager of AH)
  • 500 gknolselder, gerapst
  • 20 mlcognac, om te flamberen
  • het sap van 1 citroen
  • 300 mlrode wijn
  • 2 elveganaise
  • 250 mlgroentebouillon, warm
  • Voor erbij
  • 5kruidnagel
  • vegan pommes duchesse (zelfgemaakt of bv. McCain)
  • 5 laurierblaadjes
  • veganaise
Shiitake bacon

  1. Doe de ingrediënten voor de shiitake bacon in een mengkom en roer goed door elkaar. Zet opzij en laat de shiitakes marineren.
Coq au vin

  1. Smelt in een grote kookpot 2 el vegan boter of kokosolie. Voeg de ui toe en stoof kort aan.
  2. Wanneer de ui glazig is, voeg je de champignons toe. Laat een tiental minuten mee garen op een middelhoog vuur.
  3. Doe de gemarineerde shiitakes in een warme pan, samen met de marinade. Laat op een hoog vuur bakken tot de shiitakes krokant zijn. Zet daarna opzij.
  4. Verwarm 1/2 el olie in een grote pan. Voeg de vegan kip toe en bak op een middelhoog vuur totdat de ‘kip’ een bruin korstje krijgt.
  5. Breng intussen 250 ml water aan de kook met 1 groentenbouillonblokje. (Of verwarm verse groentenbouillon).
  6. Doe de cognac in de warme pan bij de kip. Warm heel kort (1 min.) mee op. Haal van het vuur en flambeer door een briquet/lucifer kort boven de ‘kip’ te houden. Opgepast! Zet je dampkap af en zorg voor voldoende plaats boven de pan.
  7. Voeg de ‘kip’ bij de ui en champignons. Blus het geheel met de rode wijn en groentebouillon. Voeg de kruidnagels, laurierblaadjes, peper en zout toe en meng het geheel goed door elkaar.
  8. Laat ongeveer 20 minuten inkoken, zonder deksel, tot het geheel wat zachter is. Roer af en toe om.
  9. Voeg de shiitake-bacon toe en meng door elkaar.
Veenbessensaus

  1. Maak intussen de veenbessensaus door alle ingrediënten in een kookpot op een hoog vuur met deksel te laten inkoken, ongeveer 10 à 15 minuten. Roer af en toe om.
Knolseldersalade

  1. Meng voor de knolseldersalade alle ingrediënten goed door elkaar.
Serveren

  1. Maak de Pommes Duchesse volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je echt wil uitpakken, kan je uiteraard ook zelf lekkere puree maken en die in mooie torentjes bakken in de oven.
  2. Serveer met eventueel wat veganaise voor bij de patatjes.

Andere recepten