recept van 15 feb.

Fricandon met kriekensaus

Ingredienten (4 personen)


  • Voor de fricandon:
  • 2 tl tijm
  • 150gsojabrokjes
  • 80ghavervlokken
  • 350 mlbouillon
  • 1,5 elgemalen lijnzaad, bloem of kikkererwtenmeel
  • 1 aardappel
  • 1 elolijfolie
  • 1kleine wortel
  • zwarte peper naar smaak
  • 1 kleine ui
  • Voor de kriekensaus:
  • 1 teentjeknoflook
  • 1 grote potkrieken op sap
  • 1 handjeverse peterselie (optioneel)
  • een scheutjemadeira (of kriekenbier)
  • 2 tlvegetarische juspoeder (of 1 el donkere miso)
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1,5 elketchup
  • 1/2bouillonblokje
  • 1,5 eledelgistvlokken
  • maïzena (of een andere sausbinder)
  • 3 elsojasaus
  • suiker naar smaak (optioneel)
Voor de fricandon:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Kook de sojabrokjes 5 minuten in de bouillon en giet ze af. Schil en rasp intussen de aardappel en de wortel. Versnipper de ui en de platte peterselie. Pers de knoflook.
  3. Meet alle andere ingrediënten af en doe ze samen met de uitgelekte sojabrokjes en de knoflook in een mengkom. Mix de massa volledig fijn met een staafmixer.
  4. Kneed er nu de aardappel, wortel, ui en peterselie door en geef de massa de vorm van een brood.
  5. Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg hierin de fricandon. Bak deze een uur in de oven, waarvan het eerste half uur afgedekt met aluminiumfolie.
  6. Laat de fricandon een kwartiertje rusten vooraleer je deze in plakken snijdt. Of beter nog: laat de fricandon volledig afkoelen, snijd het daarna pas in plakken en warm het opnieuw op bij het serveren.
Voor de kriekensaus:

  1. Verhit de madeira (of het kriekenbier) met de tijm en de groentebouillon in een pan. Blus met het kriekensap en de krieken maar houd een paar lepels sap opzij.
  2. Roer de sausbinder los met een paar lepeltjes sap in een apart kommetje en gebruik dit mengsel om de kriekensaus te binden.

Tips:

  • Dit is een recept van de Vegetariërsbond.
  • Serveer deze fricandon met aardappels en groenten naar keuze. Je kan de fricandon ook in dunne plakjes snijden en als broodbeleg gebruiken.
  • Benieuwd naar wat sojabrokken nu eigenlijk zijn? EVA Aalst legt je hier uit wat de voordelen van dit sojaproduct zijn.

 

Ontdek nog veel meer recepten op de site van EVA

Andere recepten