recept van 14 feb.

Moussaka van aubergine, aardappel en linzen

Ingredienten (3-4 persoNEN)


  • 2aubergines
  • zout
  • 1 grote aardappel
  • (olijf)olie
  • 1 blik (400g)tomatenblokjes
  • Voor de bechamelsaus:
  • 2 eltomatenpuree
  • 4 el meel bv. kikkererwtenmeel
  • 1 blik (400g)linzen
  • 500 mlplantaardige melk
  • 1ui
  • 1/2 tlkaneel
  • 2 teentjes knoflook
  • peper
  • 1 el oregano
  • zout
  • 2 tlkaneel
  • (olijf)olie
  • peper
Vulling

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappel en snijd in dunne plakken . Snijd de aubergine ook in plakken. Giet de linzen af en spoel even na met water.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verwarm een (bak- of wok-)pan met olie en fruit de ui, knoflook, peper en oregano twee minuten aan. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, linzen, peper en een snuf zout toe. Verwarm op een laag vuur en roer af en toe door.
  3. Verhit ondertussen een grillpan met een klein beetje olijfolie. Leg de plakken aubergine in de pan en grill om en om totdat er grillstrepen zichtbaar zijn. Leg de gegrilde plakken aubergine apart.
Bechamelsaus

  1. Verhit 2 el olijfolie in een steelpannetje en voeg vervolgens het meel toe. Roer met een garde het meel goed door de olie, totdat het gaat kruimelen (gaat heel snel).
  2. Voeg nu langzaam de melk toe en blijf ondertussen goed kloppen met een garde. Zet het vuur laag en verwarm nog ongeveer 3 minuten, terwijl je ondertussen de melk opklopt. Op een gegeven moment dikt het mengsel in en krijg je een saus.
  3. Kruid de saus met peper, zout en wat kaneel.
Moussaka opbouwen

  1. Vet een ovenschaal in met olijfolie. Verdeel een derde van de saus over de bodem. Verdeel hier vervolgens de plakken aubergine en aardappel over. Herhaal dit en eindig met een laagje saus. Schenk nu de rest van de bechamelsaus over het geheel.
  2. Zet de schotel midden in de oven en bak in 25 minuten gaar. Laat de schotel een paar minuten afkoelen buiten de oven.
  3. Opscheppen maar!

Andere recepten