recept van 22 mei

Moussaka

Ingredienten (2 persoNEN)


  • 1 kgaardappelen
  • 75 g (soja)boter
  • 75 gtarwebloem
  • 700 mlongezoete (soja)melk
  • 500 gvegetarisch gehakt
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 3 teenjesknoflook (fijngesneden)
  • 6 verse tomaten ( of 2 blikken tomatenstukjes)
  • 3 aubergines (in dunne schijfjes)
  • 1 tloregano
  • chilivlokken of cayennepeper naar smaak
  • nootmuskaat
  • peper en zout


  1. Warm de oven voor op 180°C en kook de aardappelen beetgaar.


  1. Maak de bechamelsaus: laat daarvoor de (soja)boter smelten en klop er de bloem door. Laat een minuutje stoven. Giet nu geleidelijk aan en onder voortdurend roeren de (soja)melk erbij tot je een gladde, stevige saus hebt. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat en laat nog even doorkoken.


  1. Maak de tomatensaus door de uien glazig te stoven in de olijfolie. Voeg de look, de oregano en veggie gehakt toe en laat even meestoven. Giet de stukjes tomaat erbij en laat alles goed doorkoken. Voeg zout, peper en chilivlokken naar smaak toe.


  1. Gril de aubergineschijfjes in de oven of bak ze langs beide kanten gaar in een pan met wat olijfolie.


  1. Snijd de afgegoten aardappelen in schijfjes van ongeveer 1 cm dik.


  1. Leg in een ingevette ovenschaal een laagje aubergineschijfjes, een laagje aardappelen en een laag tomatensaus. Herhaal dit nog één keer. Leg nu op de tomatensaus nog een laagje aubergines en eindig met een laag bechamelsaus. Zet 15 minuten in de oven.

Tips:

  • Deze moussaka is erg lekker met een groene salade erbij. Je kan de aubergines eventueel ook vervangen door courgettes. Of je gebruikt ze allebei.

 

Ontdek nog veel meer recepten op de site van EVA

Andere recepten