recept van 30 aug.

Stoof met venkel, nieuwe aardappel en tomaat

Ingredienten (2 persoNEN)


  • 1,5middelgrote venkelknol (ongeveer 500 g)
  • 350 mlpassata
  • 300- 350 gnieuwe of vastkokende aardappelen geschrobd, in stukjes van 2-3cm
  • 1 volle tlharissa
  • 1middelgrote ui, grofgesneden
  • 200 gkikkererwten uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 150 gkerstomaatjes
  • 30 g zwarte olijven zonder pit (ongeveer 50 g met pit)
  • 1 à 2 tenenknoflook in plakjes
  • (zee-)zout en zwarte peper
  • 1 takjerozemarijn (optioneel)
  • 1 tlingemaakte citroen, fijngesneden, als garnering
  • 1 elolijfolie of koolzaadolie
Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 190°/ gasstand 5.
  2. Snijd de onderkant, steeltjes en buitenste laag van de venkelknollen af. Bewaar hierbij het venkelloof. Snijd de knollen in vieren en dan elke kwart in 2 of 3 parten. Leg ze in een grote braadslede.
  3. Voeg de aardappels, uien, kerstomaten en knoflook toe. Doe de rozemarijn er eventueel bij, besprenkel met de olie, bestrooi met zout en peper en schep alles door elkaar. Zet 45 minuten in de oven; Schep na 30 minuten alles goed om.
  4. Roer ondertussen in een maatbeker de passata en 150 ml water door elkaar en meng de harissa erdoor.
  5. Haal de groenten uit de oven als ze zacht en bruin worden en schenk het passatamengsel erbij. Roer goed door met een spatel en schraap vastgekoekte restjes groente los van de bodem van de braadslede.
  6. Voeg de kikkererwten en olijven toe en zet de braadslede nog 20 minuten in de oven tot de passata borrelt en iets ingekookt is.
  7. Haal het gerecht uit de oven, proef en voeg als dat nodig is extra zout en peper toe. Bestrooi met de ingemaakte citroen en het venkelloof en zet de braadslede op tafel. Serveer met extra harissa als je van pittig eten houdt.
Variaties

  1. Groente: Gebruik in grove stukken gesneden rode, oranje of gele paprika (of alle drie!) in plaats van venkel.
  2. Peulvruchten: In plaats van kikkererwten kun je ook witte bonen, zoals cannellinibonen of boterbonen gebruiken.

Tips:

  • Dit is een gerecht van Hugh Fearnley-Whittingstall uit 'Heel veel veg!'. Uitgever Brecht 2017. ISBN: 9789023015505

 

Ontdek nog veel meer recepten op de site van EVA

Andere recepten